Piesa de teatru “Meșterul Manole” în regia lui Andrei Majeri.

Costume realizate de Lucian Broscățean:

“Texte filozofice ale lui Blaga, „Cântarea Cântărilor” din Vechiul Testament, estetica ortodoxă conturată de Tarkovski în „Andrei Rubliov”, povestea poetului armean Sayat Nova din „Culoarea Rodiilor” a lui Parajanov, imagini și texte din „Cartea Roșie” a lui Jung, tunici medievale stilizate, costumele de curte din Țările Române, acoperăminte și cușme (Domnica Trop și Dakha Brakha au fost puncte de plecare), șorturi hibridizate cu cătrințe, mozaicuri bizantine transformate în lingouri si structuri geometrice abstracte, trimiteri la proiecte artistice feministe ale Barbarei Kruger și Cindy Sherman – toate aceste elemente au fost analizate și apoi decantate în produse relevante pentru secolul 21 și pentru tipurile de citire regizorală.”

Lucian Broscățean: “Actorii și-au găsit propriul mod de interacțiune cu costumele versatile. Ei m-au ajutat enorm. Au o energie incredibilă!
Am păstrat un minimalism conceptual în tot ce am făcut, multe din semnificații fiind „cusute” în interiorul costumului.
În estetica spectacolului se regăsesc elemente de limbaj vizual pe care, la colecțiile / expozițiile de la Berlin Fashion Week sau London Fashion Week, mi le-am conturat încă de acum 7-8 ani.”

Ionuț Caras / Actor la “Teatrul National Cluj”

TEATRUL NAȚIONAL CLUJ / 2018